Review: Saucony Freedom Iso

Soms komt er een schoen op de markt die je qua eigenschappen niet helemaal kan plaatsen in de bestaande categorieën. De Saucony Freedom Iso is hier een goed voorbeeld van. Een minimalistische hardloopschoen, volledig naadloos bovenwerk en een volledig Everun middenzool. Dat vraagt om een uitgebreide review!

Slijtzool

Het is mij nog niet vaak gebeurd dat ik vrolijk wordt van de slijtzool van een hardloopschoen, maar de Saucony Freedom Iso krijgt het voor elkaar! Er is gebruik gemaakt van een felgekleurde, semi-transparante TRI-FLEX slijtzool die niet alleen gaaf is om te zien, maar vooral erg soepel is. De zool volgt de voet zo netjes tijdens de afwikkeling, dat het lijkt alsof je geen schoen aanhebt. Saucony is vast niet blij met deze vergelijking, maar de soepelheid doet mij in eerste instantie denken aan de Nike Free 5.0. De zool gaat zo makkelijk met je voet mee dat het net lijkt of je geen schoen aan hebt. Saucony, Freedom Iso, hardlopen, running, not another fitgirl, hardloopschoen

Demping

Saucony en het Everun dempingsmateriaal zijn een match made in heaven. Nadat we in de meeste modellen al een Everun topzool en hakinzet hebben gezien, is er in deze schoen gebruik gemaakt van een volledig Everun middenzool. Een gewaagde keuze, maar het pakt prima uit. De Freedom Iso beschikt over een zeer comfortabele, maar vooral responsieve demping. Ideaal voor de loper die op zoek is naar een snelle, reactieve schoen waarbij zo min mogelijk energie verloren gaat tijdens het lopen.

Bovenwerk

De naam van deze schoen, Freedom Iso, omschrijft het gevoel van deze schoen erg goed. Het ISO FIT bovenwerk is volledig naadloos en haast niet voelbaar rond de voet. Dit komt mede door de aansluitende pasvorm en soepele materiaal. De ‘straps’ waar de veters doorheen lopen sluiten goed rond de midvoet, waardoor een prettig en stabiel gevoel gecreëerd wordt. Het Support Frame, welke op de hielkap bevestigd is, geeft de schoen wat meer body qua stabiliteit.

Uiterlijk

Dat de Saucony Freedom Iso niet alleen qua eigenschappen een aparte klasse is, blijkt wel als we het uiterlijk eens onder de loep nemen. De schoen heeft niet alleen een opvallende slijtzool, ook de rest van de schoen is behoorlijk kleurrijk! Zowel de dames als de heren krijgen een volledig knalblauwe schoen aan hun voeten, met een fluoriserend oranje/gele slijtzool. Je zult dus hoe dan ook de show stelen op deze schoenen!

Saucony, Freedom Iso, hardlopen, running, not another fitgirl, hardloopschoen

Technische specificaties

4 mm heeldrop
Gewicht: 255 gram (heren US 9)
Neutrale loper
Trainings-/wedstrijdschoen

Conclusie

Wanneer je een schoen in je handen krijgt met ‘Freedom’ in de naam, heb je daar onbewust meteen een verwachting bij. Met de Nike Free in mijn achterhoofd, verwachtte ik ook bij deze schoen een minimalistisch en ‘vrij’ loopgevoel. Een verwachting die de schoen naar mijn mening helemaal inlost! Het bovenwerk omsluit de voet als een sok, maar is verbazend stabiel in de hak en midvoet. De Everun-zool is behoorlijk responsief en toch behoorlijk soepel en comfortabel. Doordat deze de voet volledig volgt tijdens de afwikkeling is het haast of je geen schoen aan hebt. De 4mm heeldrop en reactiviteit van de Freedom Iso maakt deze uitermate geschikt voor tempo’s op hoge snelheid en intervaltrainingen. Bij een directe loopstijl zal deze schoen ook op de middellange afstanden een prettig trainingsmaatje zijn.

Je shopt de Saucony Freedom Iso hier.

x Margon

Dit artikel is eerder verschenen op https://all4running.nl/blog/2017/01/review-saucony-freedom-iso/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s