Aardbeienslof

Als wij vroeger iets te vieren hadden en er was niet voldoende tijd om iets lekkers bakken, haalde mijn moeder soms een aardbeienslof. Daar kun je mij heel blij mee maken. Dat heerlijke zachte maar toch knapperige koekdeeg met lekker frisse aardbeien en een flinke toef slagroem. Het water loopt me bij de gedachte alleen al in de mond. En laat ik nou het perfecte recept hebben gevonden om ze zelf te maken!

Een slof staat bekend om zijn unieke vorm. Om je zelfgebakken sloffen ook in die vorm te maken, kun je zo’n bakvorm aanschaffen. Of op je verlanglijstje zetten natuurlijk! De eerste keren dat ik dit recept uit de Bakbijbel van Rutger bakt maakte, gebruikte ik gewoon een kleine springvorm (doorsnede 18 – 20cm). Dat kan dus ook heel goed! Het recept is voor twee sloffen in een sloffenvorm, eentje in een springvorm zonder bodem (je houdt wat deeg over!) of voor een sloffenvorm en 4 tot 6 kleine slofjes. Wanneer je alles zelf wilt doen, heeft Rutger op zijn site ook een recept voor banketbakkersroom en amandelspijs. Ik gebruikte de mix voor banketbakkersroom van Dr. Oetker en maakte die aan met melk in plaats van water. Daar krijgt de room een vollere smaak van.

Ingrediënten
voor twee sloffen (ong. 6 stukken per slof)

deeg
250 gram bloem
1 zakje bakpoederaardbeienslof-10
180 gram (room)boter
100 gram witte basterdsuiker
80 gram bruine basterdsuiker
1 eidooier
1/2 citroen, fijn geraspt
snufje zeezout

spijs
150 gram amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
1/2 tot 1 ei

topping
banketbakkersroom (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
500 gram aardbeien
250 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een samenhangende bal. Dit kan met de hand, maar ik doe dit vaak in de keukenmachine. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het spijs met een half tot heel ei om het smeerbaar te maken. Bestuif je werkblad met bloem en rol het sloffendeeg uit tot het ongeveer 7 mm dik is. Vet je sloffenvorm of springvorm in en druk een passende plak uit het deeg. Wanneer je een sloffenvorm van 24 bij 9 centimeter gebruikt, houdt je voldoende deeg over voor een tweede slof. Gebruik je een springvorm, dan heb je het overige deeg niet meer nodig. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de deegplakken op. Zet de ingevette vorm hier weer overheen. Verdeel het spijsmengsel over de deegplakken. Houd ongeveer 1,5 centimeter vanaf de rand vrij.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. De bovenkant wordt wat knapperig, de binnenkant moet chewy blijven. Haal de bakplaat uit de oven en verwijder direct de bakvormen. Laat de sloffen afkoelen op de plaat.

Klop de banketbakkersroom los en doe in een spuitzak met glad spuitmondje. Een spuitzak is niet noodzakelijk, maar zo verdeel je de banketbakkersroom wel netjes en gelijkmatig over de slof. Uiteindelijk wordt het resultaat hier netter van. Spuit de banketbakkesroom op de sloffen en verdeel de schoongemaakte aardbeien erover. Bestuif de sloffen vlak voor het opdienen met poedersuiker en decoreer met toeven opgeklopte slagroom.

Als je het recept voor de sloffen eenmaal kent, is er eindeloze variatie mogelijk. Ik vind de appelslof bijvoorbeeld ook erg lekker, met stukjes appel, kaneel en rozijntjes. Of bramen, bosvruchten of peer en caramel. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete combinatie. Laat je het me weten?

x Margon

Advertenties

2 gedachten over “Aardbeienslof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s