Review: Brooks Launch 4

De Brooks Launch is voor veel lopers een redelijk onbekende schoen. Toch heeft deze vorig jaar een behoorlijk boost gekregen door het EK Atletiek in Amsterdam. De schoen met het knaloranje uiterlijk met daarop de Amsterdamse grachtengordel en Andreas kruisen staat veel mensen nog goed voor de geest. De kenner zal weten dat dit de Launch betrof, maar op deze manier heeft ook het grote publiek kennis gemaakt met deze snelle schoen. Begin dit jaar is er alweer een nieuwe versie uitgebracht, met hier en daar wat veranderingen. Ik zocht voor je uit hoe het zit!

Launch 4 - 4
Slijtzool

Dat slijtzolen echt niet meer pikzwart hoeven te zijn, bewees Brooks al met de Launch 3. Deze laatste versie heeft een opvallende gekleurde zool die matcht met het bovenwerk, lekker vrolijk dus! Ook valt meteen de doorlopende slijtzool op. Onder wedstrijdschoenen zoals de Brooks Launch zien we vaak doorlopende zolen. Op deze manier zijn er zo min mogelijk wisselingen onder de voet, wat zorgt voor meer stabiliteit en een geleidelijke afwikkeling. Wanneer je landt zorgt de U-Groove hak voor een stabiele landing. De overgang naar de Blown Rubber voorvoet zorgt voor een gedempte en comfortabele afzet. De teensprong is in verhouding met andere merken wellicht wat hoog, waardoor de schoen een eigen wil lijkt te hebben wanneer je er op staat. Bij het lopen zul je echter direct merken dat de schoen je pusht naar een snelle afzet. 

Demping

Brooks plaatst de Launch 4 in haar ‘Energize’ categorie. Hier vind je schoenen met een hoge energiereturn en een bouncy loopgevoel. De demping in deze schoen is dus anders dan bij allround hardloopschoenen. Het BioMoGa DNA zorgt desalniettemin voor een comfortabel loopgevoel. Dit materiaal past zich aan jouw persoonlijke stapgrootte en frequentie aan voor optimale demping tijdens elke stap. Deze manier van dempen geeft veel energie terug tijdens de landing en afzet, waardoor de schoen een direct loopgevoel heeft. De ingebouwde Ideal Pressure Zones zorgen ervoor dat de impact van de landing verdeeld wordt over de gehele voet.

Brooks, running, Launch, hardlopen, hardloopschoenen, not another fitgirl, review

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Launch 4 is vernieuwd. Er wordt tegenwoordige gebruik gemaakt van een 3D stretch print, welke zorgt voor een perfecte pasvorm. De schoen beweegt hierdoor tijdens de afwikkeling mee met de voet. Dit vermindert wrijving en irritatie. Ook het lichtgewicht Air Mesh materiaal draagt hier een steentje aan bij.

Uiterlijk

Een snelle hardloopschoen mag er best een beetje opvallend uitzien. De speciale EK versie van afgelopen jaar staat nog vers in het geheugen, met zijn opvallende oranje kleur en blauwe grachtengordel print. Dat hebben ze zich bij Brooks dan ook geen twee keer laten zeggen! Zowel voor dames als heren is de schoen uitgebracht in flitsende kleurcombinaties. Ik mocht op pad met de fluoriserend roze met paarse uitvoering. Over knalkleuren gesproken!

Technische specificaties

10 mm heeldrop
Gewicht: 255 gram (heren US 9)
Neutrale loper
Wedstrijdschoen

Brooks, running, Launch, hardlopen, hardloopschoenen, not another fitgirl, review

Conclusie

De Brooks Launch 4 is een wedstrijdschoen, dus heb ik deze in de review ook zo benaderd. Het geeft namelijk een groot verschil in oordeel of je deze schoen gebruikt op interval-/wedstrijdsnelheid of op duurlooptempo. Hoe hoger de snelheid, hoe vlakker je als loper over het algemeen landt. Juist dan komt deze schoen prima tot zijn recht.

Het vernieuwde bovenwerk met stretch materiaal voelt prettig en beweegt inderdaad beter mee met de voet dan de Launch 3. De teensprong zorgt voor een felle afzet, waar ik de eerste paar passen even aan moest wennen. Daarna gaf het mij het gevoel dat ik lichter liep. Op verharde ondergrond kun je prima met deze schoen uit de voeten, op de onverharde paden vond ik de schoen wat te soepel. Uiteindelijk is de Launch daar niet specifiek voor gemaakt, dus hoe storend dat is kan ik niet voor jou bepalen. Wanneer je de Launch 4 inzet naast bijvoorbeeld de Ghost 9 of Glycerin 14 heb je een goede variatie van comfort, demping en responsiviteit in je trainingen. 

Je shopt de Brooks Launch 4 hier.

x Margon

Brooks, running, run happy, hardlopen, not another fitgirl
Deze review is eerder verschenen op https://all4running.nl/blog/2017/02/review-brooks-launch-4-vs-brooks-launch-3/. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s