Foccaciabrood

Bij Pasen denken we vaak aan (chocolade-)eieren, de paashaas en brunchen. Deze feestdagen staan de laatste jaren steeds meer in het teken van gezellig tafelen met familie en vrienden. Niet gek dus dat de supermarktketens hier flink op inspelen. Je hoeft de folders maar open te slaan of de eieren, diverse soorten broodjes, asperges en flinke stukken vlees vliegen je om de oren.

Foccacia, Recept, Koken, Bakken, Not another fitgirl, notanotherfitgirl, Italiaans, snack, hapje, Pasen, homemade

Bij ons staat Pasen in het teken van een gezellige brunch met familie, en verder vooral relaxen. Niets hoeven, lekker genieten van het (hopelijk) mooie weer. Misschien even eruit voor een strandwandeling, om daarna weer op te warmen met een kop tomatensoep en foccaciabrood. Verschillende soorten, want je kunt ze beleggen zoals je zelf lekker vindt. Gouden tip: Wees niet te zuinig met de ingrediënten! Hieronder het basisrecept en mijn favoriete combinaties.

IngrediëntenFoccacia, Recept, Koken, Bakken, Not another fitgirl, notanotherfitgirl, Italiaans, snack, hapje, Pasen, homemade

Voor twee broden
350 gram bloem
1 theelepel zeezout
1 zakje gist
olijfolie
1,5 – 2 deciliter lauw water

Tips voor de vulling/topping
Groene of zwarte olijven
Salie, Oregano, Tijm, Basilicum, RozemarijnFoccacia, Recept, Koken, Bakken, Not another fitgirl, notanotherfitgirl, Italiaans, snack, hapje, Pasen, homemade
Bruchetta mix
Pesto
Versgemalen peper
Zongedroogde tomaatjes
Geroosterde pijnboompitjes
Mozzarella, Parmezaanse kaas of oude kaas

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een ruime kom. Ik kneed mijn foccacia’s vaak op het aanrecht, omdat mijn beslagkommen net te smal zijn. Maak in dat geval een bergje van de bloem en strooi de gist en zeezout erover. Maak in het midden een kuiltje en doe hier een flinke scheut olijfolie in. Giet beetje bij beetje het water erbij, tot je een licht plakkerig deeg krijgt. Kneed enkele minuten door en doe je deeg in een kom. Dek deze af met een theedoek en zet op een warme plek. Laat dit 45 – 60 minuten staan om te rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Neem het deeg uit de kom en verdeel in twee stukken. Of meer kleinere natuurlijk! Wanneer je kiest voor een vulling, kneed je deze nu door het deeg. Ik kies voor een foccacia met rozemarijn vulling. Strooi de rozemarijn over het deeg en kneed een aantal minuten goed door. Dit doe je zo bij elk brood. Werk je zonder vulling? Kneed dan het deeg nog even goed door voor je ermee verder gaat.

Foccacia’s zijn platte broden. Maak jouw deegballetjes dus plat, het liefst in de karakteristieke ovalen vorm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Nu kun je je topping erop doen. Niet alle bovenstaande ingrediënten hoeven op je foccacia, maar wat variatie is erg lekker. De combinatie mozzarella, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes doet het altijd erg goed! Wij zijn ook gek op de combi bruchetta mix, pijnboompitjes en oude kaas. Zeker als je daar later nog wat truffelmayonaise op doet!

Bak de foccacia’s af in ongeveer 25 minuten, in het midden van de oven. Let tussendoor wel op je topping! Mocht deze erg verkleuren maar je brood nog niet gaar zijn, leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen.

De foccacia’s moeten van buiten stevig zijn, maar mogen binnenin best wat smeuïg blijven. Dan zijn ze extra lekker! Snijd ze pas aan als ze grotendeels afgekoeld zijn. Zo drogen ze niet uit.

Wat is jouw favoriete combinatie? Laat het me weten.

Eet smakelijk!
x Margon

Foccacia, Recept, Koken, Bakken, Not another fitgirl, notanotherfitgirl, Italiaans, snack, hapje, Pasen, homemade

Advertenties

Een gedachte over “Foccaciabrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s