Ananaskwarktaart

Het is tijd voor taart!! Dat ik daar gek op ben is volgens mij wel duidelijk. Voor de paasdagen was ik op zoek naar een nieuwe combinatie, met een heerlijke frisse smaak. De keuze is gevallen op een kwarktaart met ananas, vanille en mascarpone.

Ananas en gelatine?!

Ik hoor je denken, ananas in een kwarktaart dat kan toch helemaal niet? Ananas bevat het stofje bromelaïne, een enzym dat eiwitten verteert. Door dit stofje krijgt gelatine niet de kans om het mengsel te laten stollen en zal je taart mislukken. Been there, done that… Zie foto 😉 Wanneer je ananas uit blik gebruikt, gaat het echter wel. Meteen dus ook de belangrijkste tip, gebruik GEEN verse ananas!

Ananaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl, failure

Voor de verandering kun je vierkante bakvormen nemen, die ook voor brownies worden gebruikt. Zo kun je leuke vierkante gebakjes serveren, weer eens iets anders! Een ronde springvorm geeft hetzelfde laagjes effect, maar dan snijd je puntjes.

IngrediëntenAnanaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl

voor de bodem
225 gram digestive biscuitjes
100 gram roomboter

voor de eerste laag
1 zakje klop-klop
80 ml melkAnanaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl
250 gram mascarpone
50 ml water
5 blaadjes gelatine

voor de tweede laag
1 zakje klop-klop
80 ml melk
125 gram ananas (uit blik)
300 ml vanille kwarkAnanaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl
100 ml ananassap (uit pak)
5 blaadjes gelatine
gele levensmiddelenkleurstof

voor de topping
sap van 1-2 sinaasappels
2 blaadjes gelatine
paaschocolaatjes of gehalveerde paaseitjes

Bereidingswijze

Bekleed je springvorm met bakpapier of zet je bakvormpjes klaar. Smelt de boter in een steelpannetje of magnetron. Breek ondertussen de biscuitjes boven de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg beide ingrediënten samen in een kom, en roer goed door elkaar. Doe het koekmengsel in je springvorm en druk goed aan met bijvoorbeeld een lepel. Zet de bodem in de koelkast om af te koelen.

Zoals je in het eindresultaat kunt zien, beginnen met met een witte laag. Deze maken we van mascarpone, klop-klop en gelatine. Weinig ingrediënten, maar een heerlijke smaak! Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Begin met het opkloppen van de klop-klop met de melk in een beslagkom. Mix voor ongeveer 3 minuten, zo krijgt de slagroom de meeste volume. Voeg hier de mascarpone bij en klop goed door elkaar. Laat even staan. Breng 50 ml water aan de kook in een pannetje en los hier een voor een de blaadjes gelatine in op. Blijf roeren! Laat het mengsel even afkoelen voor je het aan het mascarpone mengsel toevoegt. Klop voorzichtig door elkaar en stort in de bakvorm. Strijk glad met een lepel voor een mooie gladde laag. Zet de vorm terug in de koelkast en laat zeker 60 minuten opstijven.

Ananaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl

Tot nu toe zit er nog geen ananas in, dus daar gaan we maar eens mee beginnen! Week de blaadjes gelatine weer in koud water en bereid de klop-klop zoals in de eerste laag. Voeg de vanillekwark toe en klop voorzichtig door elkaar. Pureer de ananas met de staafmixer of blender en voeg toe aan het kwarkmengsel. Let dus echt op dat je ananas uit blik gebruikt, anders mislukt je taart. Voeg een paar druppels gele levensmiddelenkleurstof toe voor de felle gele kleur. Zo knalt de taart straks echt van je bordje en past hij perfect bij de paasdagen! Breng 100 ml ananassap aan de kook en los hier een voor een de blaadjes gelatine in op. Blijf weer goed roeren! Laat even afkoelen en meng vervolgens door het kwarkmengsel. Stort ook deze gele laag in de bakvorm en zet weer in de koelkast. Laat zeker twee uur opstijven voor je met de topping aan de slag gaat.

Week de blaadjes gelatine in koud water. Pers de sinaasappel(s) uit en zeef het even. Schenk over in een maatbeker en vul aan met water tot je ongeveer 200 ml hebt. Breng het sap aan de kook en los hier de blaadjes gelatine al roerend in op. Laat goed afkoelen, anders zakt het mengsel meteen in je koude taart. Schenk voorzichtig op de bovenste laag en laat goed opstijven in de koelkast.

Ananaskwarktaart, taart, kwarktaart, recept, bakken, pasen, feestje, ananas, notanotherfitgirl, not another fitgirl

Wanneer je een vierkante bakvorm hebt gebruikt, serveer je vierkante gebakjes. Snijd dan eerst een dun randje van de taart af, zodat de randjes recht zijn. Verdeel de taart in gelijke stukjes en decoreer met de chocolaatjes en eventueel een toef slagroom.

Ben je van plan om deze taart ook te maken? Ik zou het leuk vinden om jouw foto’s te zien! Deel je ze met me via Facebook of Instagram?

Fijne paasdagen!
x Margon

9 gedachten over “Ananaskwarktaart

    1. Dankjewel! Altijd ‘handig’ als het zelf een keer mislukt, dan weet je waar je rekening mee moet houden. Ik had het achteraf wel eens gehoord, maar nooit meer bij stil gestaan. Jullie zal het in ieder geval niet overkomen!

      Like

Plaats een reactie