Review: Brooks Transcend 4

De Transcend is de meest luxe schoen uit de brede collectie hardloopschoenen van Brooks. Toch krijgt hij niet de aandacht die hij eigenlijk verdient. Deze schoen voor pronerende lopers doet namelijk meer dan alleen het corrigeren van de voet. De technieken in deze schoen pakken meteen de beweging van het gehele lichaam aan. Hoe dat werkt? Ik zocht het voor je uit!

Slijtzool

De Brooks Transcend is niet alleen de meest luxe schoen, ook qua stabiliteit scoort deze schoen heel hoog. Dit begint al bij de landing. De Transcend heeft een breed oppervlak, met een zeer stabiele zool. Dit begint al bij het hakgedeelte, welke in een soort hoefijzer is geplaatst. De voet landt zo in een ‘kuipje’ en wordt met behulp van de Guide Rails naar een neutrale afwikkeling gestuwd. Deze Guide Rails zijn groeven onder de zool, die zorgen voor de correcte in deze antipronatie schoen. De Transcend 4 corrigeert de voet dus zonder extern blokje. Deze Guide Rails geven de voet veel stevigheid en zekerheid tijdens de landing en ze begeleiden het lichaam tijdens de afwikkeling naar zijn natuurlijke positie. De Omega flexgroeven zorgen voor een flexibele afwikkeling in de voorvoet.

Brooks, running, run happy, hardlopen, not another fitgirl, Brooks Transcend, Transcend 4
Demping

Brooks maakt in veel schoenen gebruik van het DNA dempingsmateriaal. In de Transcend wordt de meest luxe variant van dit materiaal gebruikt; het Super DNA. Dit materiaal zorgt voor dynamische demping door zich aan te passen aan de stapgrootte en frequentie. Op deze manier geniet je elke stap weer van optimale demping. De ingebouwde IDEAL Pressure Zones verdelen de impact van de landing over de gehele voet, waardoor er minder druk om het lichaam terecht komt.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Brooks Transcend is uniek in zijn soort. En verrassend genoeg zit hem dat niet in de buitenkant. Juist de binnenkant van deze schoen, ook wel het interieur genoemd, is een van de punten die deze schoen zo luxe maakt. Dit pluche materiaal geeft de voet veel extra comfort mee. De buitenkant van het upper is gemaakt van 3D Stretch Print beweegt mee met de voet tijdens het hardlopen. Opvallend is de PeBax Esternal Heel Counter. Dit speciale hielgedeelte vermindert de rotatie van de hiel tijdens het lopen.Brooks, running, run happy, hardlopen, not another fitgirl, Brooks Transcend, Transcend 4

Uiterlijk

Over het uiterlijk van de Transcend is veel te doen geweest sinds de introductie. Natuurlijk is het uiterlijk van een hardloopschoen niet de hoofdreden waarom je ze aanschaft, maar de reacties over deze schoen waren niet van de lucht. Doordat de Transcend niet alleen de meest luxe, maar ook een van de meest stabiele schoenen uit de lijn van Brooks is, heeft hij een breed oppervlak en dikke zool. Dit geeft de schoen al een bepaalde look. Omdat dit juist kenmerkende eigenschappen van dit model zijn, zal daar niet snel iets aan veranderen. Wel is Brooks constant bezig met het verbeteren van het bovenwerk en daarmee dus ook de looks. Zo is de Transcend 4 verkrijgbaar in opvallende kleuren, en toont de schoen al veel slanker dan de eerste versie.

Brooks, running, run happy, hardlopen, not another fitgirl, Brooks Transcend, Transcend 4Technische specificaties

8 mm heeldrop
Gewicht: 306 gram (heren US 9)
Pronerende loper
Allround schoen

Conclusie

Een schoen die niet alleen de voet corrigeert, maar ook de rest van je lichaam stimuleert naar de natuurlijke houding. Hoewel dat klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, doet de Brooks Transcend 4 daadwerkelijk wat hij beloofd. Overpronatie en andere klachten tijdens het lopen, worden niet alleen veroorzaakt door de stand van de voeten. Hier kan ook de stand van de knieën, heupen en rug een rol bij spelen. De Transcend pakt door middel van de Guide Rails al deze gebieden subtiel aan, waardoor de loophouding aanzienlijk verbeterd. Qua demping en comfort is dit zeker de meest luxe schoen die Brooks te beiden heeft, en ook bij andere merken zijn er maar weinig gelijken op dit gebied. Wel blijft de Transcend behoorlijk grof, wat voor iedereen even prettig zal zijn. De loper die op zoek is naar optimaal comfort en stabiliteit zal echter met veel plezier van deze schoen genieten.

Je shopt de Brooks Transcend 4 hier.

x Margon

Brooks, running, run happy, hardlopen, not another fitgirl, Brooks Transcend, Transcend 4
Deze review is eerder verschenen op https://all4running.nl/blog/2017/03/review-brooks-transcend-4/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s