Ombre kwarktaart

Het is alweer de tweede zondag in mei en dus… Moederdag! Wat is er nou leuker dan je moeder in het zonnetje zetten op deze speciale dag (en daar zelf lekker van meegenieten)? Mijn moeder houdt niet van ontbijtjes op bed, en de kans is groot dat wij daar zelf schuldig aan zijn. Die beschuitjes met pindakaas (zonder boter!) waren nou niet bepaald culinaire hoogstandjes 😉 Maar van een lekkere punt taart wordt ze net zo blij als ik! Zeker wanneer het een redelijk verantwoorde versie is.

Moederdag, taart, recept, kwarktaart, laagjestaart, verantwoord genieten, notanotherfitgirl, not another fitgirl
Fotograaf Marry aan het werk!

Het idee voor deze kwarktaart kwam ik alweer een hele tijd geleden tegen op de site van FitDutchies. Ik heb hun recept geprobeerd, maar heb voor jullie wat aanpassingen gemaakt. De taart is daarmee iets minder verantwoord, maar op de bodem van bastognekoek (en eventueel jouw topping!) na kun je genieten zonder je druk te maken om suikers etc. Dus ook perfect voor de moeder die een beetje op de lijn let! De acaipulp is verkrijgbaar bij de Jumbo en sommige natuurwinkels. Mocht je dit nou niet in de buurt hebben kun je ook gepureerde bramen gebruiken. Houdt dan wel even de smaak van je taart in de gaten!

Voor een optimale kleur in de laagjes is het sowieso prettig een combinatie van aarbeien, blauwe bessen en bramen te gebruiken naast de acaipulp. Helaas waren er op het moment dat ik deze taart maakte geen bramen in de supermarkt. 

Ingrediënten

bodem
200 gram bastognekoeken
60 gram boter
evt. 1 eetlepel honing

laag 1Moederdag, taart, recept, kwarktaart, laagjestaart, verantwoord genieten, notanotherfitgirl, not another fitgirl
400 gram kwark
4 blaadjes gelatine

laag 2
300 gram kwark
3 blaadjes gelatine
50 gram acaipulp
25 gram bosvruchten

laag 3
300 gram kwark
4 blaadjes gelatine
100 gram acaipulp
50 gram bosvruchten

Bereidingswijze

Je maakt deze taart in een aantal stappen, waartussen je de kwark steeds in ieder geval een uur op moet laten stijven in de koelkast. Je bent dus wat langer bezig dan een standaard kwarktaart, maar dan heb je ook wat! 😉

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Maak de bastognekoeken fijn in de keukenmachine, en smelt 60 gram boter. Dit laatste kan in een steelpannetje, of in de magnetron. Voor de zoetekauw kun je hier nog een eetlepel honing aan toevoegen, dan krijg je een lekkere smeuïge bodem. Roer de koekkruimels en gesmolten boter door elkaar tot je grove kruimels krijgt. Doe dit in je springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel of je hand. Zet in de koelkast om af te koelen.

Week vier blaadjes gelatine in een kommetje koud water. Doe 400 gram kwark in een kom en schep daarvan zo’n drie eetlepels in een klein pannetje. Verwarm het pannetje met de kwark roerend op laag vuur tot het warm is. Zet het vuur uit en los de gelatineblaadjes een voor een al roerend op in de kwark. Meng het gelatinemengsel met de kwark in je kom en mix even goed door elkaar. Giet voorzichtig op de taartbodem en probeer de laag zo netjes mogelijk te maken. Dan krijg je straks ook mooie rechte lagen! Zet de springvorm terug in de koelkast en laat in ieder geval 60 minuten opstijven.

Week weer vier blaadjes gelatine in een kommetje koud water. Doe 300 gram kwark in je kom en weeg de acaipulp en bosvruchten af. Meng het fruit in de keukenmachine of blender en maal fijn. Ik deed dit zelf met een staafmixer, dat gaat ook prima. Mix door de kwark, zo ontstaat er een gekleurd mengsel. Doe weer drie eetlepels kwark in een pannetje en verwarm, om vervolgens de gelatine in op te lossen zoals bij laag 1. Mix het mengsel door de kwark en giet voorzichtig op de eerste kwarklaag. Let weer op dat je een mooie vlakke laag maakt! Zet terug in de koelkast en laat weer in ieder geval 60 minuten opstijven.

Week voor de laatste keer vier gelatineblaadjes in een kommetje koud water. Doe 300 gram kwark in een kom en weeg de laatste beetjes acaipulp en bosvruchten af. Maak het fruit weer fijn in blender of keukenmachine en meng met de kwark. Je zult zien dat het kwarkmengsel nu veel donkerder wordt. Verwerk de gelatine net als bij de voorgaande lagen en mix het geheel nog even goed door elkaar. Bij deze laag is het extra belangrijk dat de bovenkant glad is, dit zie je ten slotte als eerste. Giet het kwarkmengsel dus voorzichtig op de tweede laag en strijk glad. Laat nog zo’n 60 minuten opstijven in de koelkast voor je een eventuele topping maakt en serveert.

Mijn resultaat, inclusief topping, is vastgelegd door Marry die een fotocursus doet. Hoe gaaf is het om echt mooie foto’s van je taart te kunnen showen! Na de foto’s hebben we er heerlijk van gesmuld 😉

Geniet ervan!
x Margon

Advertenties

11 gedachten over “Ombre kwarktaart

  1. Ja ik mocht er 1 uitkiezen en voor welke kies je dan? Natuuuurlijk voor de taart! Je maakt mooie, duidelijke, toepasselijke foto’s bij je blog. Al vind ik de eerste het mooiste. Ik ben steeds door de blogs vaker aan het bakken! Dit ziet er ook weer heerlijk uit!

    Liked by 1 persoon

  2. Super leuk! Ziet er lekker uit zeg. Krijg gelijk zin in een stukje! Ik ben zelf niet zo’n taart fan, maar kwarktaart vind ik altijd lekker!

    Like

  3. Ziet er weer lekker uit. Volgens mij zei ik het de vorige keer ook al, maar ik ben gewoon weer op jouw blog terwijl ik honger heb haha. Niet goed :D. Deze gaat in ieder geval op mijn bewaarlijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s