Stroopwafelcake

Cake. Al jaren een bekende traktatie op feestjes, maar bij mij minder geliefd dan taart. Met taart kun je immers veel meer kanten uit! Bij zelfgemaakte cake is het vaak ook de vraag wat je voorgeschoteld krijgt. Soms zijn ze droog, of juist heel klef. Toch maak ik een uitzondering voor stroopwafelcake. Een combinatie met een van mijn favoriete koeken moet toch gewoon lekker zijn?!

Als ik stroopwafelcake maak, zorg ik voor een beslag dat niet te luchtig is. Anders zakken de stukjes stroopwafel meteen naar de bodem. Het is juist zo lekker als je die overal in je cake proeft. Zorg er sowieso voor dat je kleine stukjes snijdt, om dit risico te verminderen. Voor bovenop kun je grovere stukken gebruiken.

IngrediëntenStroopwafelcake - 1

200 gram zachte roomboter
200 gram suiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
4 stroopwafels
evt. een paar druppels vanille extract

Bereidingswijze

Begin met het bekleden van je bakvorm. Om te zorgen dat je cake na het bakken in een geheel uit de vorm komt, gebruik ik altijd de volgende methode. Vet de cakevorm in met boter. Neem een flink stuk pakpapier en druk deze in de vorm. Doe dit zo dat het tegen alle kanten aan blijft plakken. Zo giet je het beslag niet op de vorm zelf, en blijft het ook niet plakken. Succes verzekerd!

Verwarm de oven voor op 160 graden. Weeg 200 gram roomboter af en doe in een kom. Klop deze in ongeveer een minuut romig met de mixer. Voeg vervolgens de vier eieren, de suiker en het zelfrijzend bakmeel toe. Mix het mengsel op de laagste stand door elkaar. Als het gemengd is klop je op de hoogste stand nog zo’n drie minuten tot je een romig geheel hebt.

Neem drie van de stroopwafels en snijd/hak ze in heel fijne stukjes. Ik houd over het algemeen zo’n 5mm bij 5mm aan, maar meet dat niet precies af. Het blijft tenslotte handwerk, en ik ben geen banketbakker 😉 Mix de stukjes van ongeveer twee stroopwafels door het cakebeslag en houdt de andere nog even apart.

Giet ongeveer de helft van het cakebeslag in de cakevorm. Strijk glad met een spatel, zodat alle hoekjes gevuld zijn. Verdeel vervolgens de stukjes stroopwafel erover die je apart hebt gelegd. Bedek met het laatste beetje cakebeslag.

Snijd de laatste stroopwafel in wat grovere stukken en verdeel deze over de bovenkant van de cake. Bak de cake in het midden van de oven in 60-70 minuten gaar. Probeer de oven tussentijds zoveel mogelijk dicht te houden, om instorten te voorkomen. Laat de cake een half uurtje afkoelen in de vorm. Verwijder dan de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Extra lekker als je het serveert met een sausje van salted caramel!

Wat is jouw favoriete cake combinatie? Of houd je meer van het basisrecept? Laat het me weten!

Eet smakelijk!
x Margon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s