Breekbrood met knoflook en cheddar

Elke week deel ik met jullie een van mijn favoriete recepten. Meestal zijn die van mezelf of geïnspireerd op een recept dat ik ergens heb gelezen of geproefd. Vandaag heb ik een heerlijk zomers recept voor jullie, die ik niet zelf heb bedacht! Dit breekbrood heb ik namelijk gevonden op een van mijn favoriete foodblogs: volgdekruimels van Danella.

Brood bakken is best een werkje. Misschien is dat ook meteen de reden dat veel mensen het niet zelf doen. Dit breekbrood heeft een hele makkelijke basis, waarbij de moeilijkheidsgraad vooral ligt in het laten rijzen van het deeg. Moeilijk zeg je? Op zich niet, als je de klok in de gaten houdt 😉 Ik vergeet dat nog wel eens…

Ingrediënten

voor het brood
250 gram bloem voor witbrood, bijvoorbeeld van KoopmansBreekbrood met knoflook en cheddar, breekbrood, knoflook, cheddar, brood, bakken, bbq, baksels, recept, notanotherfitgirl
half zakje gist (4 gram)
zeezout
175 milliliter lauw water

voor de vulling en topping
50 gram roomboter
1 flinke teen knoflook
80 gram cheddar
zout en peper

Bereidingswijze

Weeg de bloem af en doe deze in een ruime beslagkom. Doe aan de ene kant van de kom de gist erbij, aan de andere kant het zout. Deze mogen elkaar niet raken, anders gaat je deeg niet goed rijzen. Schenk steeds kleine beetjes lauw water erbij en kneed het met koele handen tot een geheel. Speel een beetje met het water en de bloem; als het te droog is mag er iets meer water bij, wordt het te nat dan neem je iets meer bloem.

Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg ongeveer 10 minuten door. Wanneer je net als ik een goede mixer of keukenmachine met deeghaken hebt, kun je het deeg ook mixen. Zorg er wel voor dat je het daarna met de hand nog even flink doorkneed! Leg de deegbal in een kom en dek deze af met folie of een theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg zo’n 25 minuten rijzen.

Haal het deeg uit de kom en kneed het een paar keer stevig door. Maak er nu een lange rol van en laat het opnieuw 25 minuten rijzen op een warme plek. Ik kies ervoor mijn deeg af te dekken met een theedoek die ik er losjes overheen drapeer. Zo heeft het deeg alle ruimte om uit te zetten.

Snijd je knoflook fijn en doe hier de roomboter en wat zout en peper bij. Smelt tot een knoflookolie. Dit kan in een steelpannetje, of simpel in de magnetron. Snijd ondertussen de plakjes cheddar fijn en bekleed een bakblik met bakpapier.

Bestrooi je werkblad met wat bloem. Kneed het deeg weer even goed door en verdeel in 10 kleine bolletjes. Probeer ze qua grootte een beetje gelijk te maken. Druk de bolletjes plat en leg er wat cheddar op. Vouw weer dicht en rol er mooie bolletjes van.

Leg de bolletjes in een bakblik en smeer ze lekker in met de knoflookolie. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de bolletjes zit, want ze gaan nog rijzen. Dek weer af met folie of een theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme plek. Je zult zien dat er nu geen ruimte meer tussen de bolletjes zit.

Breekbrood met knoflook en cheddar, breekbrood, knoflook, cheddar, brood, bakken, bbq, baksels, recept, notanotherfitgirl

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer het deeg voorzichtig nog eens in met de knoflookolie. Misschien moet je deze even opnieuw smelten. Druk niet te hard, want dat gaat ten koste van de luchtigheid van je deeg. Bak je breekbrood voor zo’n 15 minuten in het midden van de oven. Strooi vervolgens de overgebleven cheddar over het brood en zet nog 10 minuten terug in de oven. Zorg ervoor dat je de cheddar er niet eerder overheen strooit, anders verbrand deze.

Serveer dit heerlijke breekbrood bij de barbecue of bijvoorbeeld met een lekkere kop soep. Eet smakelijk!

x Margon

Dit recept is afkomstig van http://www.volgdekruimels.nl/recipe/breekbrood-met-knoflook-en-cheddar/

Advertenties

2 gedachten over “Breekbrood met knoflook en cheddar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s