Frisse spitskoolsalade met kruidige krieltjes

Mijn liefde voor koken en tafelen met familie en vrienden heb ik niet van een vreemde. Als we vroeger gasten kregen, maakte mijn moeder er altijd iets lekkers van. Meerdere gerechtjes, er stond altijd voor iedereen iets lekkers op tafel. Een lekker stuk vlees, verrassende vis of een heerlijk frisse salade, mijn moeder liet ons altijd smullen. Toen ik wat ouder werd, heb ik haar regelmatig geholpen. ’s Middags al heerlijk keuvelen in de keuken, zodat we nog maar weinig hoefden te doen als de visite er was.

Een zeer succesvolle klassieker is de frisse spitskoolsalade. Geen recept van mijn moeder, maar van een vriendin van haar. Rauwe spitskool met zomerse ingrediënten erdoor, lekker kruidige krieltjes erbij uit de oven en indien gewenst een goed stukje vlees of vis. Mijn moeders combi was vaak de spitskoolsalade met zalm in coburger ham uit de oven en gebakken aardappeltjes of patat erbij. Hoog tijd dus om wat herrie in de keuken te schoppen, en meerdere klassiekers met elkaar te mixen.

Ons diner vanavond; frisse spitskoolsalade met kruidige krieltjes en (voor vriendlief) een tartaartje. Lekker, iets anders dan normaal, simpel om te maken. Klinkt ideaal in mijn oren!

IMG_4937

Ingrediënten
twee personen

voor de spitskoolsalade
150 gram spitskool, gesneden
1 handje sultana rozijnen
1/2 blikje mais, uitgelekt
1/2 blikje mandarijntjes, uitgelekt
1/2 appel, geschild en in blokjes
1/2 bakje crème fraîche
snufje peper en zout

voor de kruidige krieltjes
400 gram krieltjes, kant-en-klaar of geschild
1 pakje Franse uiensoep, basis voor soep

Benodigdheden

ovenschaal, ingevet

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de krieltjes alvast met de uiensoepmix en laat even staan. Doe de gekruide krieltjes in een ovenschaal en bak in ongeveer een uur af, net onder het midden van de oven. De krieltjes zijn klaar als ze mooi bruin zijn geworden.

Was de spitskool en laat even uitlekken. Meng ondertussen de crème fraîche met de appel, rozijnen, mais en mandarijntjes. Voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer met een aantal mandarijntjes.

Zoals ik al zei, een erg lekker en vooral simpel recept. Het is even wachten op de krieltjes uit de oven, maar verder staat alles zo op tafel. Zo al erg lekker, maar als je liefhebber bent van vlees of vis ook aan te raden in combinatie met bijvoorbeeld zalm of beenham.

Eet smakelijk!
x Margon

Een gedachte over “Frisse spitskoolsalade met kruidige krieltjes

Plaats een reactie